Het Nederlandse technologiebedrijf VanderSat heeft een miljoeneninvestering gekregen.

VanderSat levert satellietdata voor boeren waarmee de kwaliteit van de bodem in de gaten kan worden gehouden.

Met de data kunnen boeren onder meer de vochtigheid van de grond in de gaten houden.

Ook voor verzekeraars en financiers zijn de bodemdata nuttig.

Het Nederlandse bedrijf VanderSat heeft een investering van enkele miljoenen opgehaald bij het investeringsfonds Social Impact Ventures om hun satelliettechnologie verder te ontwikkelen.

VanderSat levert satellietdata die relevant zijn voor de hele landbouwsector en bedrijven die daarmee te maken hebben.

Met satellieten van de ESA, NASA en de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA kan VanderSat vanaf 800 kilometer boven de aarde zien hoe vochtig de bovenste vijf centimeter van de grond is – overal ter wereld. En omdat VanderSat met een pixelgrootte van 100 bij 100 meter werkt – nauwkeuriger kan bijna niet voor data over bodemvochtigheid  – is die informatie ontzettend waardevol.

Boeren kunnen met behulp van satellietdata kwaliteit van grond bijhouden

Boeren kunnen er bijvoorbeeld iedere dag mee zien of hun bodem te vochtig of juist te droog is. Daardoor weten ze wanneer ze moeten irrigeren, maar ze kunnen er ook hun gebruik van pesticiden op afstemmen. Ze weten namelijk wanneer de omstandigheden ideaal zijn voor ziekteverwekkers, en ze dus meer pesticiden moeten inzetten.

Daarnaast biedt de dienst de boeren ook financiële voordelen. Boeren kunnen zich namelijk verzekeren tegen het mislukken van een oogst. Maar in afgelegen gebieden is zo’n verzekering ontzettend duur, omdat een verzekeringsspecialist naar de boer toe moet om zijn land te inspecteren.

Met de satellietbeelden is dat niet meer nodig: verzekeraars kunnen op afstand bekijken of een oogst inderdaad mislukt is door droogte, en kunnen zo uitkeren zonder dat iemand ooit het land hoeft te zien.

Op die manier kunnen ook banken die willen investeren in boerenbedrijven op afstand bekijken of het wel een veilige investering is.

VanderSat is pas vier jaar geleden opgericht, maar bouwt voort op 20 jaar aan eigen onderzoek en maakte na twee jaar al winst.

Investeren om satellietdata nog beter te maken

Hoeveel miljoen VanderSat precies heeft opgehaald bij de investeringsronde wil het niet zeggen, maar ze hebben wel al duidelijke plannen over wat ze ermee willen doen: de satelliettechnologie verder ontwikkelen. Zo willen ze de resolutie van de beelden zowel in ruimte als in tijd verhogen door meer beelden met een grotere nauwkeurigheid te leveren.

Op de lange termijn heeft VanderSat nog veel grotere plannen, zei toenmalig CEO Menno van der Marel vorig jaar tegen Business Insider.

“We willen op 1 miljard hectare impact maken. De hele wereld heeft 7 miljard hectare landbouwgrond en onze data wordt nu al voor meer dan 100 miljoen hectare gebruikt. Er is dus nog werk aan de winkel, maar we schatten dat we tegen 2020 op de 250 miljoen hectare zitten.”

Van der Marel: “Uiteindelijk gaat het ons erom dat we een positieve impact maken. Vaak wordt dit soort data alleen toegepast voor de wetenschap, wij kunnen het inzetten om het voedselprobleem op te lossen. Dat is voor ons het allerbelangrijkste, om daaraan bij te dragen.”

Lees meer over innovatie en klimaatverandering: